Arcade Fire - Live på Cirkus 2007-03-23

image118
Underbara Régine Chassagne i makalösa Arcade Fire strålar på Cirkus scen!

De har sedan i början av 2005 varit ett av mina absoluta favoritband och med nya plattan Neon Bible, som ni för övrigt bara måste köpa om ni inte redan har gjort det, så visar de att den makalöst bra debutplattan Funeral långt ifrån var någon tillfällighet. Neon Bible är en mycket mörkare och politiskt kritisk platta och det sätter sin prägel på inledningen av konserten. När man kommer in möts man av en scen som badar i blodsrött från den stora duken bakom scenen. När de sista små lamporna släcks och ett öronbedövande och förväntansfullt jubel fyller upp hela Cirkus så väljer Arcade Fire att sätta stämningen direkt genom att på ett par små skärmar visa en frikyrkopastor från de södra delarna av USA som går helt upp i sig själv och sprider en nästan lite otäck känsla när hon skriker ut sitt hjärtas mening. Man får direkt en känsla av att nu är det allvar och varenda ord är livsviktigt.

När bandet kommer ut på scenen möts de av en ljudvägg som jag har svårt att tro Cirkus upplevt tidigare. Régine Chassagne ser närmast chockad ut när hon kommer fram till sin vevlira! Men det byts snabbt till ett ansiktsuttryck som bara fullkomligt sprudlar av lycka. Hela bandet ser till en början ut att inte riktigt tro på vad de ser och hör men när alla kommit på plats och är redo att dra igång så ser alla tio, förstärkta med 3 musiker extra, ut att ha insupit energin i rummet och vara laddade till bristningsgränsen. När frontmannen Will Butler tar de första ackorden ensam på sin gitarr till Keep The Car Running fullkomligt exploderar Cirkus! Jag kan nog redan säga att jag kommer nog aldrig få vara med om den extrema urladdning på ett öppningsnummer igen som detta. Obeskrivbart!

På många spelningar finns det partier som man kan vara utan eller som är ganska sega för att sen trappas upp. Det existerar inte på en spelning med Arcade Fire. När de första gastkramande låtarna spelats så går konserten ner i tempo men det är nästan här som de visar sin absoluta storhet. Vartenda ord sjungs med en sådan kraft att man inte kan slita blicken eller slappna av och varenda ton spelas med en sådan intensitet att det känns som om det är livsviktigt. Det riktigt brinner i ögonen på allihop när de spelar, det är inte en dag på jobbet. De är här just nu och spelar just för dig. Så känns det och det är den mest fantastiska konsertkänsla jag någonsin haft.

När konserten närmar sig sin avslutande tredjedel bränner de av sina riktiga allsångslåtar och jag är rädd att jag inte kan ge så mycket detaljer alls från denna del då jag befann mig i fullständig eufori. Det jag kan berätta är att under Wake Up vred jag ordentligt på huvudet och tittade omkring mig på läktarna. Den synen av människor i alla möjliga åldrar som bara står upp eller dansar med händerna upp mot taket och bara sjunger från hjärtat är något som jag kommer minnas hela livet. Det är utan tvivel den största konsertupplevelsen i mitt liv. Att jämföra denna konsert med andra känns faktiskt som en förolämpning mot denna. Hade bara Win inte haft problem med sina bihålor kändes det som att de kunnat fortsätta tills vem vet hur länge!

Bästa personliga minne från konserten: Måste vara när Régine bara vänder sig om och tittar på Richard. Hon bara skrattade och skakade på huvudet åt publikens allsång. Varpå Richard bara spricker upp i ett stort stort leende och bara skakar på huvudet tillbaka. Underbart!

Betyg: Överlägset den bästa konsert jag upplevt! Kom tillbaka snart!!

Min Arcade Fire-blogg!

image7
Bakre raden f.v. Régine Chassagne, William Butler, Tim Kingsbury, Jeremy Gara, Sarah Neufeld. Främre raden f.v. Win Butler, Richard Reed Parry

Sådär, nu har jag då trots allt skaffat mig en blogg. Men jag tänker inte hålla på och skriva om vad jag pysslar med 24-7! Det orkar jag inte, jag måste skriva om något jag är intresserad av annars kommer jag inte att tycka det är roligt. Valet av bloggämne var därmed lika svårt som att somna efter att ha tagit en sömntablett! Kommer blogga om mitt favoritband Arcade Fire med inslag av tips på band, låtar, plattor och någon recension ibland på vad som aktuellt just då. Kanske kan bli någon utsvävning någon gång sådär med lite annat smått och gott också utanför musikens ramar. Men Arcade Fire kommer dominera eftertryckligt här. Ska försöka att skriva ett par rader om dagen i alla fall när jag kan. För er som inte känner mig kan jag berätta att den musik jag lyssnar mest på i iPoden är indie-rock/pop och "alternativ" musik. Men jag säger som jag brukar: jag lyssnar på allt som är bra!

För er som inte känner till Arcade Fire och vill veta lite mer om dem rekommenderas ett besök på åtminstone följande länkar:
www.arcadefire.com
www.myspace.com/arcadefireofficial
www.neonbible.com

"Women and children, Let's go!" / YoL aka Joel